RE/MAX Choice
25940 31500
info@remax-choice.gr

Σε… πρωταθλητή των ασφαλών επενδύσεων, εν μέσω κρίσης, αναδεικνύονται τα ακίνητα. Από διεθνείς οίκους σε ελληνικές τράπεζες έως και μεσιτικά γραφεία, όλες οι αναλύσεις δείχνουν πως εν μέσω πληθωριστικής «έκρηξης», που μειώνει την πραγματική αξία του νομίσματος, η διατήρηση μίας επένδυσης που κερδίζει την άνοδο των τιμών αποτελεί, ίσως, μονόδρομο για όποιον δεν είναι διατεθειμένος να διακινδυνεύσει τα κεφάλαιά του σε άλλες επενδύσεις, όπως μετοχές ή ομόλογα που ενδέχεται να περιλαμβάνουν μεγαλύτερο ρίσκο.

Νέες πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση, που μειώνουν το φορολογικό βάρος, ενώ παράλληλα ανοίγουν την… πόρτα σε ξένους επενδυτές και μεγάλες επενδυτικές συμπράξεις του εξωτερικού, έχουν βάλει την ελληνική αγορά στο… μικροσκόπιο. Μόνο το α’ τρίμηνο του 2022 οι καθαρές ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα για την αγορά ακινήτων καταγράφουν υψηλό ετήσιο ρυθμό αύξησης +74,8% και έφτασαν τα 374 εκατ. ευρώ.

 

Πληθωρισμός

Σε έναν μικροεπενδυτή με κεφάλαια 10.000 – 50.000 ευρώ που τα διατηρεί σε καταθέσεις, δεδομένων των μηδενικών επιτοκίων, ο πληθωρισμός του 12,1% «τρώει» αναλόγως και την αξία του νομίσματος. Κάθε μήνας που περνά και ο πληθωρισμός ανεβαίνει, η αξία τους μειώνεται, καθώς μπορεί να αγοράσει όλο και λιγότερα, παρά το γεγονός ότι διαθέτει το ίδιο ποσό. Η τοποθέτηση στο Χρηματιστήριο έχει προφανείς καλά καταγεγραμμένους κινδύνους, ενώ ακόμα και η επένδυση σε ομόλογα ή μερίδια δεικτών που ιστορικά έχουν πολύ μικρότερο ρίσκο δεν αποτελεί καλή απάντηση στην κρίση, δεδομένου ότι οι αποδόσεις τους είναι χαμηλές. Παράδειγμα ο δείκτης S&P 500, που έχει «κερδίσει» μακροπρόθεσμα όλες τις μεγάλες κρίσεις των αγορών, αποδίδει συνολικά περί το 1,52%. Πολύ χαμηλότερα από την αύξηση του πληθωρισμού. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν επενδύσεις τα χρήματά σου, μπορεί στο τέλος να βγεις χαμένος…

Από την άλλη πλευρά, η άνοδος των ενοικίων σε συνέχεια της αύξησης του πληθωρισμού λειτουργεί προς όφελος των ιδιοκτητών. Η αξιοποίηση με παραδοσιακό ενοίκιο ή βραχυπρόθεσμη μίσθωση ενός ακινήτου έχει δύο μεγάλα πλεονεκτήματα:

Η ίδια η αξία των ακινήτων αυξάνεται, οπότε υπάρχει μακροπρόθεσμο κέρδος στην ιδιοκτησία. 2. Τα ενοίκια έρχονται να αποδώσουν επιστροφή στην επένδυση μηνιαίως, φέρνοντας άμεση ρευστότητα.

Οι τιμές έχουν εκτοξευτεί στην ελληνική αγορά τα τελευταία χρόνια, με αυξήσεις που ξεπερνούν ακόμα και το 39% σε κάποιες περιοχές, όμως ο πληθωρισμός, αντί να «τρώει» από την αξία της επένδυσης όπως σε άλλα επενδυτικά εργαλεία, εδώ βοηθά στη σημαντική της άνοδο. Οι δύο βασικοί λόγοι είναι η αύξηση της ζήτησης για τα ακίνητα, καθώς όλο και περισσότεροι τα βλέπουν ως συμφέρουσα επένδυση, καθώς και η άνοδος των υλικών κατασκευής (λόγω πληθωρισμού) που μειώνουν την προσφορά ακινήτων. Το αποτέλεσμα είναι η αξία των υφιστάμενων ακινήτων να ανέβει σημαντικά.

Ράλι ανόδου

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, η άνοδος των τιμών στα ακίνητα βρίσκεται σε ένα ράλι. Μόνο στο λεκανοπέδιο της Αττικής αυξήθηκαν κατά +39% από το α’ τρίμηνο του 2018 έως και το α’ τρίμηνο φέτος, ενώ η αντίστοιχη αύξηση σε όλη τη χώρα φτάνει το 27,8%. Μόνο το 2021, η αύξηση τιμών σε πανελλαδικό επίπεδο διαμορφώθηκε σε 7,4%, έναντι αύξησης 4,5% το 2020. Οι τιμές όχι μόνο αυξάνονται, αλλά ο ρυθμός της αύξησης έχει δείξει επιτάχυνση, παρά την κρίση. Η πανδημία ήταν για πολλούς επιταχυντής της αγοράς ακινήτων, ενώ η κρίση πληθωρισμού συνεχίζει να τροφοδοτεί την αύξηση τιμών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το α’ τρίμηνο του 2022, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών των διαμερισμάτων για το σύνολο της χώρας διαμορφώθηκε στο 8,6%. 

Μπορεί η συγκυρία να ευνοεί την επένδυση στην αγορά ακινήτων, αλλά σημαντική «ένεση» ήταν οι ξένες επενδύσεις που, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, μόνο το α’ τρίμηνο του έτους, για την αγορά ακινήτων καταγράφουν υψηλό ετήσιο ρυθμό αύξησης +74,8% και έφτασαν τα 374 εκατ. ευρώ. Μία εξέλιξη που δεν ήρθε μόνη της, καθώς οι νέες αλλαγές στη νομοθεσία από το υπουργείο Οικονομικών άνοιξαν την… πόρτα στις ξένες επενδύσεις, κάνοντας πιο ελκυστική την Ελλάδα σε πολλά είδη επενδυτών. Με τον νόμο 4646/2019 δημιουργήθηκε ο θεσμός του «διαμένοντος μη κατοίκου», με φορολογικά κίνητρα για ξένους επενδυτές. Ακολούθησε ο νόμος 4714/2020 που επέκτεινε την εναλλακτική φορολόγηση εισοδήματος σε συνταξιούχους της αλλοδαπής και, τέλος, ο νόμος 4758/2020 που απευθύνεται στους ψηφιακούς νομάδες. Συνολικά προσφέρεται από την Ελλάδα απαλλαγή κατά 50% από τον φόρο εισοδήματος και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, για διάστημα έως 7 έτη, κάτι που δεν άφησε αδιάφορους χιλιάδες ξένους που θα προτιμούσαν να περνούν την καθημερινότητά τους στα ελληνικά νησιά. Ηδη υπάρχουν περισσότερες από 2.000 αιτήσεις, ενώ εκτιμάται ότι οι επενδύσεις θα ξεπεράσουν τα 50 εκατ. ευρώ εντός τριετίας.

Πηγή: https://eleftherostypos.gr/oikonomia/ktimatagora-asfalis-ependysi-ta-akinita-para-tin-krisi-pinakesTags: Blog

Επίσημο μέλος

Loading...